cgdronedassenveld.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
De koelinstallaties van Colruyt Group lopen op hemelwater

Het distributiecentrum in Dassenveld (Halle) is de grootste gekoelde site van Colruyt Group. Zowel de versproducten als de diepvriesproducten voor de winkels worden er gekoeld. Die koeling vergt water. Heel veel water. In de zomer, op de warmste dagen, slokt de verdampingscondensor tot 20 m3 per uur. Dat water komt nu vooral uit de eigen regenwaterbuffers van 9.500 m³.

dewatergroepsensoren9113.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
De Watergroep kiest voor totaaloplossing in strijd tegen lekverlies

In het streven naar duurzaam waterbeheer en de strijd tegen lekverlies trekt De Watergroep resoluut de kaart van digitalisatie. De komende jaren levert Siemens daarvoor 400 gloednieuwe debiet- en druksensoren die zowel aan het centraal beheersplatform SIWA LeakPlus als aan de cloudomgeving van De Watergroep gekoppeld zullen worden, waar zelflerende datamodellen op hun beurt inzichten bieden om lekken sneller op te sporen en zelfs te voorspellen.

dji0406.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Razendsnelle renovatie biologische afvalwaterzuivering

In ideale omstandigheden kan een moderne afvalwaterzuivering volledig vanaf nul gebouwd worden, maar wanneer de tijd beperkt is, blijkt renovatie van de bestaande infrastructuur – hoewel onmiskenbaar complexer – vaak toch de geprefereerde piste. Zo ook bij Cosun Beet Company, een suikerfabriek in het Nederlandse Dinteloord, waar een beluchtingsbekken tussen twee productiecampagnes door volledig vernieuwd moest worden. Een project dat niet zonder onverwachte wendingen bleef.


WieTec China rectangle maart-april 2024
pfaswaterleaubox.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
PFAS testbank zoekt juiste oplossing voor elk PFAS-probleem

Sinds enkele jaren hebben we met PFAS een ‘nieuwe’ vijand nummer één. Meest recent nog kwam in augustus het nieuws dat zelfs de traditioneel ‘gezonde zeelucht’ met het goedje vervuild is, met als vermoedelijke oorzaak de aanwezigheid van PFAS in het water. Gelukkig werd in de waterzuivering inmiddels stevig geïnvesteerd in onderzoek naar en de ontwikkeling van technologieën voor het verwijderen van PFAS. Maar de ene technologie is de andere niet. Met een mobiele testbank begeleidt Waterleau industriële bedrijven naar dé oplossing voor hun specifiek PFAS-probleem.

aq101vegaprovantwerpen2.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Realtime monitoring van onbevaarbare waterlopen

Op 9 juni kondigde Antwerpen als eerste provincie het captatieverbod van 2023 af. Naast het permanent onttrekkingsverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken mocht vanaf de daaropvolgende dag ook geen water meer onttrokken worden uit onbevaarbare waterlopen van tweede categorie. Omwille van de aanhoudende droogte waren de waterpeilen op diverse plekken immers onder de kritische laagwaterdrempel gezakt. Ook de VEGAPULS AIR 41 radarpeilmeter op een klein beekje aan de Misstraat in Berlaar gaf op dat moment een automatische alarmmelding.

brainelalleuducbgenesisvueb230301v10.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Farmaceutische sector kiest voor koud geproduceerde WFI

In het streven naar een verlaagde CO2-uitstoot en energieverbruik wordt in de farmaceutische en cosmetische sector steeds vaker naar oplossingen voor koud, en bovenal koud geproduceerde, WFI (Water for Injection) gezocht. Dat was althans een van de vragen waarmee Belgisch multinational UCB voor haar nieuw gentherapieproject Genesis bij Hyline ging aankloppen. Bij een andere farmaceutische klant moest dan weer een bestaande WFI-loop geoptimaliseerd worden inzake zowel capaciteit en kwaliteit als energie-efficiëntie.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
19p0028consorziodibonifica034.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Herstel van de goede hydraulische werking

Het hydraulische herstelproject in Fossalon di Grado (UD) is van groot belang voor de regio. Het beoogt de goede werking van het bestaande hydraulische netwerk te waarborgen, met name wat betreft de opvang en afvoer van regen- en oppervlaktewater. Daartoe werd een verbeteringsoplossing in GVK (glasvezelversterkte kunststof) gekozen om de nodige sterkte en duurzaamheid te garanderen.

dp484lysat2.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Betere slibindikking dankzij lysaatunit

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Gut Großlappen in München werd het surplus slib oorspronkelijk statisch ingedikt, waarna het over een lengte van 300 m naar een anaerobe reactor gepompt en gehomogeniseerd werd. Omdat een te hoog aandeel droge stof gepaard ging met een te hoge drukopbouw voor de twee excenterpompen, werd het slib hiervoor tot maximum 5 à 6% DS ingedikt. Geen optimale situatie, waardoor de gemeentelijke RWZI in oktober 2020 op zoek ging naar een oplossing die kon leiden tot onder meer een lagere viscositeit van het slib en bijgevolg een gereduceerd energieverbruik, een hoger aandeel droge stof en een hogere biogasopbrengst.

bwtmonitoring1.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Op zoek naar oplossingen om operationele kosten te drukken ?

BWT staat voor Best Water Technology; de firma ziet het dan ook als haar missie om steeds betere producten en diensten voor waterbehandeling te ontwikkelen. Ecologie en efficiëntie staan daarbij voorop: minder waterverbruik leidt tot minder uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. Dat geldt niet alleen voor huishoudens, maar ook voor de industrie. Zo paste BWT recent een monitoringsysteem voor de waterkwaliteit van stoomketels toe.

kraanwagen.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Uw partner voor drinkwaterleidingen

Als aannemer of drinkwaterbeheerder weet u als geen ander dat werken aan het drinkwaternet nooit helemaal volgens plan verlopen. Grondwerken kunnen nu eenmaal de nodige verrassingen met zich meebrengen. In die onverwachte omstandigheden wilt u echter niet stil komen te staan. Daarom is het cruciaal om te werken met een leverancier die snel kan schakelen. Een partner zoals Pipelife.

biod2.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Tankenbouwer kiest resoluut voor Europa

Ruim een jaar geleden verhuisde het hoofdkantoor van tankenbouwer Bio-Dynamics van Deinze naar Wielsbeke. In het nieuwe kantoorgebouw, tot in de puntjes afgewerkt, heeft elke afdeling nu niet alleen zijn eigen comfortabele plek, maar is er ook bewust gedacht aan samenkomst en ontspanning én blijft er nog voldoende ruimte over voor uitbreiding. Efficiëntie, sfeer en groei, dus. Precies wat commercieel directeur Stijn Verfaillie ook voor zijn bedrijf voor ogen heeft.

dji0082.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Onverwachte voorloper in waterhergebruik

België staat wereldwijd al enige tijd gekend als voorloper in industrieel waterhergebruik. Wat echter minder geweten is, is dat sommige van de echte pioniers zich in onverwachte hoek bevinden. Zo zetten heel wat Belgische tankcleaningbedrijven – een sector waarnaar vanuit milieuperspectief nochtans regelmatig met enige achterdocht gekeken wordt – zich vandaag al in om de waterkringloop te sluiten, en is er ook vanuit internationale hoek steeds meer interesse.

web1638.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Minutieus maatwerk in waterbehandeling

Was Inwatec op de Belgische markt enkele jaren geleden nog een nobele onbekende, dan klinkt de naam sinds eind 2019 alsmaar luider. Ondanks de enigszins ongelukkige timing van de oprichting van Inwatec Benelux vlak voor de coronapandemie rekenen inmiddels namelijk steeds meer industriële bedrijven voor de waterbehandeling van hun koeltorens en stoominstallaties op de producten en ondersteuning van het in oorsprong Duitse bedrijf. Een opmars die volgens CEO Michael Mümken en sales manager Jan Deetens nochtans met meer te maken heeft dan technologie alleen.

3haalhetmaximumrendementuitjeinstallatie.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Drogestofmetingen verhogen rendement van slibverwerking

Het laten afvoeren en verbranden van slib, is door de jaren heen almaar duurder geworden. Dat zorgt ervoor dat afvalwaterzuiveringsbedrijven en de industrie het hele slibontwateringsproces zorgvuldiger onder de loep nemen. Elscolab profileert zich voor deze doelgroepen tot een adviserende partner.

sl240duoctnbiaisfix.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Méér doen met hemelwater: nuttig en verplicht

In Vlaanderen is vanaf 2 oktober 2023 de nieuwe regeling rond de gewestelijke hemelwaterverordening van kracht. De verordening is opgesteld met het oog op een maximaal (her)gebruik van regenwater. De maatregelen die hiermee gepaard gaan, hebben voor allerlei gebouwen belangrijke consequenties. Samen met Jo Van den Bruele, Sales Benelux Cintropur bij Airwatec, lichten we de belangrijkste zaken toe.

wilo10916sewagepumpinstalledatpumpingstationproductinapplicationproductpicture1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Sterkere focus op industrie bij Tumar

Tumar kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Het Oost-Vlaamse bedrijf, dat onlangs werd overgenomen door Wilo, wil bewijzen dat het meer is dan een leverancier van pompstations. Het haalde onlangs het VCA**-certificaat binnen en werkt efficiënter sinds de ingebruikname van een nieuw softwareprogramma.

jumo3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
75 jaar geschiedenis en heel wat innovaties voor 2023

JUMO is een familiebedrijf dat in 2023 zijn 75ste verjaardag viert. Ter gelegenheid hiervan wil het zijn diensten in de kijker zetten, die verder gaan dan enkel het leveren van componenten en sondes: JUMO biedt tevens complete hard- en softwareoplossingen aan op het gebied van sensoren en industriële automatiseringstechnologieën. Naast sensoren voor het meten van temperatuur, druk, niveau, debiet, vochtigheid en vloeistofanalyse, is JUMO een van de weinige ondernemingen die de hele piramide dekt van de industriële procesautomatisering, van sensor over registratie, bewaking en automatisering tot de Cloud. Dit jaar komt het bedrijf ook nog eens met heel wat innovaties.

ehglobalforum3.jpg

EVENT  
Aquarama 101 – september 2023
Hoe procesinstrumentarium duurzame ontwikkeling ondersteunt

Endress+Hauser, Zwitsers fabrikant van hoogtechnologische meetinstrumenten, bestaat zeventig jaar. Een jubileum dat eind juni met de nodige grandeur gevierd werd in (bijna-)thuisbasis Bazel. Zo’n duizend klanten en partners uit de hele wereld waren er te gast voor het Endress+Hauser Global Forum, een driedaags event met inspirerende en technische sessies, fabrieksbezoeken, een mini-vakbeurs en heel wat netwerkmogelijkheden. Onder de noemer Insights for Sustainable Decisions lag de nadruk vooral op een succesvolle en duurzame transformatie van de procesindustrie.

ecomondo23previewbezoekers.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 101 – september 2023
Ecomondo 2023: de ecologische transitie heeft zijn eigen ecosysteem

Van 7 tot en met 10 november as. vindt in het Italiaanse Rimini Expo Center de 26e editie van Ecomondo, de voornaamste Europese vakbeurs rond technologie voor circulaire economie, plaats. Blue Economy is één van de zes hoofdthema’s: van de water supply chain over de circulaire en gezondheidsbevorderende rol van water in het Bio Cities verhaal, tot de circulaire en regeneratieve aspecten van Blue Economy.

202111031442aquatechaquatechconnectlrflorisheuer1259.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 101 – september 2023
Aquatech Amsterdam 2023

Aquatech is ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor proces-, drink- en afvalwater! Op Aquatech Amsterdam kunt u meer dan 20.000 waterprofessionals van over de hele wereld ontmoeten in de avontuurlijke stad Amsterdam. Van 6 tot 9 november kunt u uw kennis uitbreiden, nieuwe technologieën en start-ups ontdekken en bestaande en nieuwe klanten ontmoeten.

04nurionahi.jpg

PODCAST  
Aquarama 101 – september 2023
Genoeg geloosd. Is industrieel waterhergebruik de nieuwe norm?

Waterschaarste. In Europese landen was het lange tijd een onzichtbaar, maar daarom niet onbestaand, fenomeen. Pas de laatste jaren groeit onder invloed van de klimaatwijziging het besef dat onze drinkwaterlevering in gevaar is en er anders met water – én afvalwater – omgesprongen moet worden. België is alvast internationale voorloper inzake (industrieel) waterhergebruik. Maar hoe komt dat precies? En welke randvoorwaarden bepalen het welslagen van een project? Dat vroegen we in de allereerste Aquarama podcast aan Michel Danau, sales director bij Veolia Water Technologies.